Условия за доставка

Условия за доставка

- Поръчките/заявки се приемат онлайн на www.bioto4ka.com, по телефон 0885 72 77 13 или чрез директно закупуване от нашия магазин в Подлеза на НДК, под Моста на влюбените .

- Подаването на поръчки за доставка на стоки се извършва след първоначална регистрация, при която Клиентът попълва информация, необходима за изпълнение на поръчката. Регистрацията е еднократна. Клиентът получава потребителско име, което отговаря на регистрирания е-мейл. Регистриран потребител може да бъде само лице, навършило 18 години. След като се регистрира, по всяко време, клиентът има възможност да коригира телефон за контакт и адрес за доставка, както и да посочипредставител, който да приеме поръчката.

- Отговорността за верността на попълнената от клиента информация се носи от него, като при некоректна информация и/или при информация, за която има основателно съмнение, че е невярна, bioto4ka.com има право едностранно да откаже регистрацията на потребителя.

- След избора на продукт и окончателно потвърждение на поръчката, тя постъпва в информационната система на bioto4ka.com за обработка. Биото4ка ЕООД има право, преди да започне обработка на поръчката, да провери достоверността на подадената от клиента информация, чрез обаждане на посочените от него контакти за връзка. В случай, че на посочените контакти потребителят не може да бъде открит в рамките на 16 часа  от подаване на поръчката, bioto4ka има право едностранно да я отмени.

- След успешна проверка на въведените от потребителя данни, bioto4ka изпраща на потребителя подтвърждаващ е-мейл за извършена регистрация, а при следващи поръчки - е-мейл с приета за изпълнение заявка.

- Заявки през сайта се приемат денонощно, а в работните дни на сайта можете да се свържете с нас от 09.00 до 20.00 часа   на  телефон-  0885 72 77 13 или   skype-  bioto4ka

- Поръчки подадени петък, събота и неделя се обработват в понеделник.

- Минималнa поръчка - 25 лева (без стойността  на доставката).

- Ако сте пропуснали да поръчате нещо, може да допоръчате. Допълнителната заявка ще се добави към първоначално подадената от Вас и ще се изпълнят заедно.

- Част от продуктите, които предлагаме, не се съхраняват при нас на склад или се поддържат в малка наличност, която може да се изчерпи непосредствено преди Вашата поръчка и понякога не успяваме да изпълним Вашата заявка още същия ден. За продукти със статус НЕ Е НАЛИЧЕН, моля изпратете запитване към нас, чрез формата за контакти и ще ви информираме кога най-рано може да изпълним доставката на този продукт. В рамките на работния ден, в който получим Вашата поръчка, ще получите e-mail с информация кога да очаквате доставката. 

- Моля, имайте предидвид, че ако поръчвате продукти изискващи хладилно съхранение, както и пресни зеленчуци и плодове, ние предлагаме чрез нашите партньори от Еконт услугата  „хладилна чанта” срещу фиксираната цена от 4,80лв. за размери на пратката до 30см/30см/17см. Ако имате въпроси, моля свържете се с нас.

- Заявки за плодове и зеленчуци се приемат до понеделник, сряда и неделя - 14.00ч. и се изпълняват съответно вторник и четвъртък

- Заявки  за гр.София се изпълняват на следващия ден до адрес на клиента от 09.00 до 20.00 часа в дните от понеделник до събота. Неделя - почивен ден. 

- Заявки за населени места извън София се изпълняват чрез Еконт Експрес. Цената за техните  услуги  се заплаща директно на куриера и зависи от тежестта и стойността на заявката, като ползвате и 20% отстъпка от стандартната им цена, която се начислява автоматично.

- Доставка  на  поръчки на стойност над 50 лева е безплатна.

- Ако желаете поръчката Ви да бъде доставена  в определен час + 2.00 лв

- За експресни поръчки се свържете с нас на телефон 0885 72 77 13, за да уточним условията на доставка.

- Имате възможност за получаване на продуктите от нашия магазин – в този случай получавате отстъпка от 3%при следваща Ваша заявка

- Заплащането на поръчката и доставката става по един от следните начини:

1. В брой при получаване на поръчката, наложен платеж;

Към всяка поръчка, ако е с наложен платеж, независимо дали доставката е безплатна, поделена или напълно заплатена от Вас, се начисляват 1.20% върху стойността на поръчката, които са такса за наложения платеж- обявена стойност, инкасо и банков превод + застраховка, която Вие ще виждате в общата сума за доставка.   

 "Стойност на поръчката" означава сумата на всички избрани от Вас продукти, с включена отстъпка, без сума за куриерска услуга и такса за наложен платеж.

 

2. Онлайн разплащане:

2.1 Чрез разплащателната система на PAY PAL в момента на поръчването, като единствено трябва да смените валутата от лева в €; С кредитна карта през международната система за разплащане PayPal. В този  сайт нямаме достъп и не съхраняваме данни за  кредитните ви карти. Допълнителна информация може да намерите на сайта на PayPal.

2.2 Банков превод – чрез банков превод  след оформяне на поръчката, като заявката ще бъде изпълнена след получаване на сумата.Ако изберете плащане по банка, посочете като забалежка в поръчката или чрез отделен e-mail, че ще извършите плащане по банков път, а в основанието за плащане впишете номера на поръчката.

- Заявки се изпълняват само в официални работни дни. 

- Съгласно чл. 59 (1) от ЗЗП, в случай на невъзможност за изпълнение на поръчката поради временна липса на наличност на дадена стока,  както и в случай на забавяне на пратката поради изчакване на нов внос, нова партида от производство или забавяне на доставката до нас от вносителите или производителите на съответните стоки, Вие ще бъдете информирани чрез телефонен разговор или е-мейл, като при възможност ще Ви бъдат предложени аналогични продукти с подобно качество и цена, или поръчката Ви ще бъде изпълнена частично. При промяна на цената (увеличена/намалена) Вие ще бъдете уведомени, чрез телефонен разговор и Вашата заявка ще бъде изпълнена само в случай,че Вие сте съгласни с новите условия. Цените се определят от вносителите и ние се ръководим по техните условия за работа.

- В случай на извънредни климатични условия, които не позволяват изпълнението на доставката в договореното време, bioto4ka си запазва правото да измени часа и/или датата на доставката, при което ще информира потребителя за забавянето.

- При получаване на продуктите, потребителят е длъжен да прегледа опаковката и съдържанието й. В случай, че при прегледа бъдат констатирани липси, недостатъци или несъответствия, bioto4ka се ангажира да подмени получения продукт или да възстанови заплатената от потребителя цена.

ЗАБЕЛЕЖКА: Всяка пратка е застрахована. Проверете съдържанието на пратката пред куриера, преди да заплатите таксата наложен платеж. С цел комфорт и сигурност в пазаруването можете да прегледате пратката преди да заплатите дължимата сума на куриера. Ако не го направите - затраховката отпада. Със заплащането на цената на поръчката и доставката и полагането на подписа си върху документите за доставка Вие давате своето съгласие с вида и съдържанието на доставката. Биото4ка ЕООД като собственик на www.bioto4ka.com не носи отговорност в случай на щета в пратката, констатирана от Вас на по-късен етап. Всякакви промени след това са за Ваша сметка.

- В случаите когато стоката не е получена след изтичането на максималният предвиден срок за достава, Клиентът е длъжен да информира Биото4ка ЕООД в срок от 3 работни дни, за да се изясни причината за забавянето и/или липсата на поръчаната стока. В случаите когато няма подаден сигнал от Клиента, Биото4ка ЕООД не носи отговорност за недоставени стоки.

- При допуснати технически грешки при публикуване на цените, Bioto4ka.com има правото да откаже поръчката и не дължи обезщетение по никакъв начин на потребителя. Bioto4ka.com се задължава да върне сумата, ако тя е била предварително платена.

- В случай, че искате да поръчате продукт, от каталога на фирмите производители с които работим и който не е обявен в електронния ни магазин, молим да изпратите запитване към нас чрез формата за контакт на сайта и ще Ви информираме кога най-рано може да изпълним доставката на този продукт.

- В случай, че Клиентът не бъде намерен в срока за доставка на посочения от него адрес или не бъде осигурен достъп и условия за предаване на стоката в този срок, Биото4ка ЕООД се освобождава от задължението си да достави заявената за закупуване стока. Клиентът може да потвърди желанието си да получи стоката и след изтичане на срока за доставка, в който не е бил намерен на адреса, като поема всички разходи по доставката. В този случай започва да тече съответно нов срок за доставка от момента на потвърждението по предходното изречение.

-  Можете да посочите два различни адреса - един като информация за платеца и един като информация за доставка". Това е подходящо в два случая - ако искате да направите подарък на друго лице, заплатен от Вас или ако искате друго лице да приеме и заплати пратката от Ваше име. Т.е. при тази опция можете да направите поръчка за продукти от Ваше име, които да доставим на друго лице и друг адрес. В този случай има два варианта за плащане: получателят да заплати сумата за продуктите като наложен платеж, които ще му доставим или Вие да заплатите продуктите предварително и ние да ги доставим на посочения получател. За момента няма опция да доставим продуктите на адреса за доставка и да съберем дължимата от Вас сума като наложен платеж от адреса на платеца - т.е. за една пратка да посетим два адреса.

- Посочените в сайта цени са с ДДС и не включват доставка.

- В нито един момент Биото4ка ЕООД не разглежда непотвърдена заявка да има силата на договор. Договорът влиза в сила между страните след проверка на наличността на заявената за покупка стока и след потвърждаване на валидността й.